Art of Aging

Afgelopen week vertelde een vriendin aan mij dat ze al een jaar probeert om niet te fronsen. Ze wil graag dat later wanneer ze ouder is, mensen zullen zeggen dat ze er nog zo jong uit ziet. Ouder worden is een onderwerp waar iedereen op zijn eigen manier mee omgaat. Eigenlijk wil iedereen graag mooi oud worden en sommige willen niks liever dan jong blijven. Door de veroudering van de huid kunnen we vaak makkelijk iemand zijn leeftijd schatten. Juist hierom willen veel mensen hun huid zo jong en vitaal mogelijk houden. Om te begrijpen hoe je je huid jong houdt is het handig te kijken naar hoe het verouderingsproces werkt.
Veroudering valt te onderscheiden in primaire en secondaire veroudering. Primaire veroudering komt vanuit onze genen. Feitelijk is je maximale leeftijd dus al bepaald toen het eicel en zaadcel waaruit je ontstaan bent samensmolt. Aan deze veroudering kunnen we niks doen. Over de veroudering van mensen valt nog veel te leren maar de volgende onderwerpen spelen hier een belangrijke rol in.

Oxidatieve stress

Je hoort het veel verkoopsters in de Drogisterij zeggen: “je moet je beschermen tegen vrije radicalen”. Wanneer je deze verkopers vraagt wat vrije radiale zijn staan ze vaak met de mond vol tanden. Vrije radicalen zijn beschadigde zuurstof moleculen. Deze moleculen hebben een elektron verloren terwijl ze verbrand werden. Zuurstof is uit nature een erg sterke stabiele stof en is in staat zichzelf te herstellen door het missende elektron te stelen van een molecuul waarmee het in aanraking komt. Ons lichaam bestaat uit miljarden moleculen dus wanneer een vrije radicaal op ons huidoppervlak terecht komt, zal het een elektron van ons stelen. Het molecuul waarvan het gestolen is wil zichzelf ook graag herstellen en steelt het weer van de molecuul naast hem. Zo wordt er een kettingreactie in werking gezet. In principe kan je huid zich best beschermen tegen één vrije radicaal, maar wanneer je huid in contact komt met meerdere vrije radicalen kan het DNA in je huid beschadigd raken.
Het lichaam wordt niet alleen van buitenaf aangevallen door deze monstertjes. In ons lichaam vindt veel zuurstof verbranding plaats. Ook in onze huidcellen vinden veel processen plaats waarbij vrije radicalen vrij kunnen komen. Dit is onvermijdelijk maar wordt erger wanneer je bijvoorbeeld een tekort aan vitamines hebt opgelopen of er iets mis gaat in de stofwisseling van de cel.

Senescente cellen

Wanneer het DNA beschadigd is wordt er een reparatie mechanisme in werking gezet. Als de schade te groot is om te repareren, is de cel geprogrammeerd om te sterven, deze wordt vervolgens vervangen door een nieuwe cel. Soms gaat er iets fout en herstelt of sterft de cel niet. Deze cellen noemen we senescente cellen. Senerscente cellen delen zich niet meer of heel langzaam en hebben een slechte stofwisseling waardoor ze weer meer vrije radicalen aanmaken. Deze radicalen veroorzaken ontstekingsreacties in het omliggende weefsel, waardoor de weefsel functie vermindert en het weefsel zich langzamer zal vernieuwen.

UV-schade

Uv-straling op aarde valt onder te verdelen in UV-A-en UV-B-straling. Uv-straling, en met name UV-A, zorgt voor de toename van vrije radicalen en dus oxidatieve stress in de huid. Hierdoor vernieuwen de huidcellen zich langzamer en vertraagt de aanmaak van collageen, waardoor de huid verslapt. UV-B veroorzaakt naast de vorming van vrijeradicalen voor directe DNA-schade. Na jarenlange blootstelling aan UV-B zorgt dit voor eigenschappen in de huidcellen die lijken op huidkanker maar nog niet kwaadaardig zijn. Deze cellen kunnen wel huidkanker worden.

Wat kun je er tegen doen?

Dit hele proces is een grote boosdoener in de veroudering van ons lichaam. De enige manier om deze veroudering te vertragen is door een eeuwenoud advies op te volgen. Eet gevarieerd en gezond met veel fruit en groentes, neem voldoende rust en vermijd zoveel mogelijk luchtvervuiling. Zorg daarnaast voor voldoende beweging en smeer je in met crèmes die vol zitten met antioxidanten. Antioxidanten zitten vol met elektronen welke gestolen kunnen worden door vrije radicalen. Ga je de zon in, smeer je dan dik in met een UV-A- en UV-B-filter en vervang deze om de twee uur. Ondanks dat zal je huid toch langzaam verouderen. Om deze tekenen van veroudering te bestrijden kun je het volgende doen:

Peeling

Door de huid 1 a 2 keer per week van haar dode cellen te ontdoen, wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd. Wanneer de huid zich sneller vernieuwt, krijgt de huid minder tijd om uit te drogen, waardoor ze jeugdiger oogt. Wil je graag je huid een sterke oppepper geven kun je de huid af en toe sterk verdunnen met bijvoorbeeld microdermabrasie behandelingen, fruitzuurpeeling of chemische peeling behandelingen bij een huidtherapeut of dermatoloog.

Collageen

Ook de aanmaak van collageen kan je stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door het ingrediënt tripeptide in producten te verwerken. Dit soort producten werken alleen als je ze een lange tijd consequent gebruikt. Als je de huid sterk wilt stimuleren om vezels aan te maken kan dit met behandelingen zoals microneedling, bindweefselmassages, HiFu ultrageluid of laserbehandelingen.

Spierspanning

Ons gezicht is de enige plek in ons lichaam waar spieren niet alleen aanhechten aan het bot maar ook aan de huid. Elke keer als je lacht of fronst trekt een spier aan je huid waardoor er plooien ontstaan. Wanneer we ouder worden verkrampen deze spieren en vermindert de elasticiteit in de huid waardoor de plooien continue zichtbaar worden. De enige (bij mij bekende) manier om dit te verminderen is door regelmatig een gezichtsmassage te ondergaan of door botox te laten inspuiten. Botox verlamt de spieren waardoor in twee weken de rimpels weg trekken.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur wordt op cosmetisch gebied tegenwoordig als bijna onmisbaar in de verzorging gezien. Het is een lichaamseigen stof die een belangrijke rol speelt bij de opbouw van de huid en de binding van vocht in de huidcellen. Door de huid dagelijks te verzorgen met een crème of serum met hyaluronzuur verbetert de structuur en verminderen droogte lijntjes.
Alle rechten voorbehouden © , Zen's Touch
Website beheer en onderhoud door LinQxx - Lokaal gevonden worden