Art of Aging

Eigenlijk wil iedereen graag mooi oud worden en sommigen willen niks liever dan jong blijven. Afgelopen week vertelde een vriendin mij dat ze al een jaar probeert om niet te fronsen. Ze wil graag dat later - wanneer ze ouder is - mensen zullen zeggen dat ze er nog zo jong uitziet. Ouder worden is een onderwerp waar iedereen op zijn eigen manier mee omgaat. Door de veroudering van de huid kunnen we vaak makkelijk iemands leeftijd schatten. Juist daarom willen veel mensen hun huid zo jong en vitaal mogelijk houden. Om te begrijpen hoe je je huid jong houdt, is het handig om te weten hoe het verouderingsproces werkt.

Veroudering kun je onderscheiden in primaire en secondaire veroudering. Primaire veroudering komt vanuit onze genen. Feitelijk is je maximale leeftijd dus al bepaald toen de eicel en zaadcel waaruit je ontstaan bent samensmolten. Aan deze veroudering kunnen we niks doen. Over de veroudering van mensen valt nog veel te leren maar de volgende onderwerpen spelen hierin een belangrijke rol.

Wat doen vrije radicalen met je huid?

Je hoort het veel verkoopsters in de Drogisterij zeggen: “je moet jezelf beschermen tegen vrije radicalen”. Wanneer je hen vraagt wat vrije radialen zijn, staan ze vaak met de mond vol tanden. Vrije radicalen zijn beschadigde zuurstof moleculen. Deze moleculen hebben een elektron verloren terwijl ze verbrand werden. Zuurstof is van nature een erg sterke stabiele stof en is in staat zichzelf te herstellen door het missende elektron te stelen van een molecuul waarmee het in aanraking komt. Ons lichaam bestaat uit miljarden moleculen dus wanneer een vrije radicaal op ons huidoppervlak terecht komt, zal het een elektron van ons stelen. Het molecuul waarvan het gestolen is wil zichzelf ook graag herstellen en steelt het weer van de molecuul naast hem. Zo wordt er een kettingreactie in werking gezet. In principe kan je huid zich best beschermen tegen één vrije radicaal, maar wanneer je huid in contact komt met meerdere vrije radicalen kan het DNA in je huid beschadigd raken.

Het lichaam wordt niet alleen van buitenaf aangevallen door deze monstertjes. In ons lichaam vindt veel zuurstofverbranding plaats. Ook in onze huidcellen vinden veel processen plaats waarbij vrije radicalen kunnen vrijkomen. Dit is onvermijdelijk, maar wordt erger wanneer je bijvoorbeeld een tekort aan vitamines hebt opgelopen of wanneer er iets misgaat in de stofwisseling van de cel.

Senescente (verouderde) cellen

Wanneer het DNA beschadigt, wordt er een reparatie mechanisme in werking gezet. Als de schade te groot is om te repareren, is de cel geprogrammeerd om te sterven. Deze wordt vervolgens vervangen door een nieuwe cel. Soms gaat er iets fout en herstelt of sterft de cel niet. Deze cellen noemen we senescente cellen. Senescente cellen delen zich niet meer - of heel langzaam - en hebben een slechte stofwisseling, waardoor ze weer meer vrije radicalen aanmaken. Deze radicalen veroorzaken ontstekingsreacties in het omliggende weefsel, waardoor de weefsel functie vermindert en het weefsel zich langzamer zal vernieuwen.
Een saillant detail is dat senescente cellen vooral in vetweefsel aanwezig zijn. Deze cellen zijn al enige tijd een hype onder wetenschappers die veroudering willen vertragen. Deze cellen zitten met name in vetweefsel. Al in 2011 werd een geruchtmakende studie gepubliceerd, waarbij wetenschappers er in slaagden om bij genetisch aangepaste laboratoriummuizen senescente cellen op te ruimen. Het resultaat was verbluffend: de behandelde muizen kregen minder ouderdomskwalen, bleven uitermate fit en leefden gemiddeld maar liefst een kwart langer. Omgerekend naar mensenleeftijd, werden ze een jaar of honderd.

UV-schade

UV-straling op aarde valt onder te verdelen in UV-A-en UV-B-straling. UV-straling, en met name UV-A, zorgt voor de toename van vrije radicalen en dus oxidatieve stress in de huid. Hierdoor vernieuwen de huidcellen zich langzamer en vertraagt de aanmaak van collageen, waardoor de huid verslapt. UV-B veroorzaakt naast de vorming van vrije radicalen directe DNA-schade. Na jarenlange blootstelling aan UV-B zorgt dit voor eigenschappen in de huidcellen die lijken op huidkanker maar nog niet kwaadaardig zijn. Deze cellen kunnen wel huidkanker worden.

Wat kun je er tegen doen?

Dit hele proces is een grote boosdoener in de veroudering van ons lichaam. De enige manier om deze veroudering te vertragen, is door een eeuwenoud advies op te volgen. Eet gevarieerd en gezond met veel fruit en groentes, neem voldoende rust en vermijd zoveel mogelijk luchtvervuiling. Zorg daarnaast voor voldoende beweging en smeer je in met crèmes die vol zitten met antioxidanten. Antioxidanten zitten vol met elektronen welke gestolen kunnen worden door vrije radicalen. Ga je de zon in, smeer je dan dik in met een UV-A- en UV-B-filter en vervang deze om de twee uur. Ondanks dat zal je huid toch langzaam verouderen. Om deze tekenen van veroudering te bestrijden kun je het volgende doen:

Peeling tegen dode cellen

Door de huid 1 à 2 keer per week van haar dode cellen te ontdoen, wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd. Wanneer de huid zich sneller vernieuwt, krijgt de huid minder tijd om uit te drogen, waardoor ze jeugdiger oogt. Wil je je huid graag een sterke oppepper geven, dan kun je de huid af en toe sterk verdunnen met bijvoorbeeld microdermabrasie behandelingen, fruitzuurpeeling of chemische peelingbehandelingen bij een huidtherapeut of dermatoloog.

Collageen

Ook de aanmaak van collageen in de huid kan gestimuleerd worden. Dit kan bijvoorbeeld door het ingrediënt tripeptide in producten te verwerken. Dit soort producten werken alleen als je ze een lange tijd consequent gebruikt. Als je de huid sterk wilt stimuleren om vezels aan te maken, kan dit met behandelingen zoals microneedling, bindweefselmassages, HiFu ultrageluid of laserbehandelingen. Ook hiervoor is de huidtherapeut of dermatoloog de aangewezen specialist.

Gezichtsmassage of botox

Ons gezicht is de enige plek in ons lichaam waar spieren niet alleen aanhechten aan het bot maar ook aan de huid. Elke keer als je lacht of fronst, trekt een spier aan je huid waardoor er plooien ontstaan. Wanneer we ouder worden, verkrampen deze spieren en vermindert de elasticiteit in de huid waardoor de plooien continue zichtbaar worden. De enige (bij mij bekende) manier om dit te verminderen is door regelmatig een gezichtsmassage te ondergaan of door botox te laten inspuiten. Botox verlamt de spieren waardoor in twee weken de rimpels wegtrekken.

Hyaluronzuur wordt op cosmetisch gebied tegenwoordig als bijna onmisbaar in de verzorging gezien. Het is een lichaamseigen stof die een belangrijke rol speelt bij de opbouw van de huid en de binding van vocht in de huidcellen. Door de huid dagelijks te verzorgen met een crème of serum met hyaluronzuur verbetert de structuur en verminderen droogtelijntjes

Geschreven door: Robin Broerze

Blog, cosmetica, dagcrème, nachtcrème, serum, lippenbalsem, oogcrèmeVerlengde Schrans 82
8932 NR Leeuwarden
06-41 13 46 22
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alle rechten voorbehouden © , Zen's Touch
Website beheer en onderhoud door LinQxx - Lokaal gevonden worden